Posted on

Forbrukslån eller kredittkort – hva skal du velge?

Nordmenn ligger helt i toppsjiktet i verden når det kommer til å ta opp lån. Lånene finnes i mange former og varianter, men her til lands er det de usikrede lånene det er aller flest av.

Lån uten sikkerhet kommer også i mange former, men de mest populære er forbrukslån og kredittkort. Disse lånetypene har mange likheter, men de har også noen ulikheter det kan lønne seg å være klar over før du søker om et av alternativene.

Velger du det lånet som passer egne preferanser og det planlagte forbruket best, sitter du igjen med den mest gunstige avtalen og de beste vilkårene på sikt. I denne artikkelen skal vi se nærmere på både forbrukslån og kredittkort, slik at en eventuell låneprosess blir enklere.

Lån uten sikkerhet forklart

Et usikret lån er i all enkelhet et lån der långiver ikke krever sikkerhet i bolig eller andre personlige eiendeler. Dette gjør usikrede lån til en større risiko for långiverne, og derfor er rentene og andre avgifter knyttet til lånet noe høyere enn ved lån med sikkerhet.

Forbrukslån og kredittkort gir begge lån uten sikkerhet. I motsetning til boliglån eller billån, der pengene må brukes til bolig eller bil, gir forbrukslån og kredittkort låntaker større frihet. Pengene du låner kan brukes til det du selv ønsker. Du kan også avgjøre selv hvor mye du ønsker å låne – alt fra noen tusenlapper til flere hundre tusen kroner. Denne type lån blir ofte tatt i forbindelse med at uforutsette ting oppstår.

Forbrukslån forklart

Et forbrukslån er et usikret lån som de fleste långivere tilbyr i dag. Når søknaden er behandlet og lånet innvilget vil lånebeløpet bli overført til kontoen oppgitt. Pengene kan brukes slik du selv ønsker, og du betaler tilbake beløpet i månedlige terminer. Du kan til en viss grad velge selv hvilket beløp du ønsker å låne, men her kan långiver sette grenser etter å ha gjennomført en kredittsjekk. En kredittsjekk gjennomføres alltid, både ved søknad om et vanlig forbrukslån og ved søknad om et kredittkort.

Trenger du penger over en lenger periode, eventuelt ett høyere beløp, er forbrukslån veien å gå. Her kan du låne høyere beløp opptil mange hundre tusen kroner. Et prakteksempel på hva et forbrukslån kan brukes til, er oppussing av bolig.

  • Forbrukslån egner seg ved større utgifter
  • Du kan søke om alt mellom noen tusenlapper til flere hundre tusen kroner

Viktig å vite før du søker om forbrukslån

Når du vurderer å ta opp lån, er det enkelte ting du bør være oppmerksom på. Dette gjelder spesielt hvilke renter du må forholde deg til. Ved forbrukslån snakker vi vanligvis om to forskjellige typer renter – nominell og effektiv. Du må også være bevisst på de etableringskostnader og administrasjonsgebyr som tilkommer, samt gebyrer i forbindelse med de månedlige trekkene. Det er ganske mye å sette seg inn i, men gjør du jobben først, vinner du på sikt.

Som hovedregel bør du alltid gjøre undersøkelser på forhånd før du velger å ta opp et lån. Lånte penger skal alltid betales tilbake, men hvilke vilkår som er gjeldende, hvilke renter du må forholde deg til og hvilken nedbetalingstid som løper vil variere stort. Du bør også ha en plan for lånet du tar opp. Dette gjelder både hva pengene skal brukes til, hvor mye du ønsker å nedbetale per termin og hvor lenge du ønsker å nedbetale. Å velge riktig kan påvirke den totale utgiften du sitter med på sikt.

Fordi et lån skal nedbetales over tid, bør du ikke søke om denne type lån uten å ha kontroll på egen økonomi. Dette gjøres best ved å opprette et budsjett der månedlige inntekter og utgifter spesifiseres. Her fører du inn de faste utgiftene – telefon, strøm, leie med mer, så vel som andre utgifter du kan forvente deg i løpet av en måned. På den måten ser du fort om du har økonomien til å nedbetale et lån med renter, slik at du ikke havner i en vanskelig økonomisk situasjon på sikt.

Kredittkort forklart

Et kredittkort ligner på mange måter på et tradisjonelt forbrukslån. Det er et usikret lån som skal betales tilbake med renter, og beløpet du kan låne kan justeres. Når det er sagt, er kredittkort annerledes enn andre typer lån på den måten at det faktisk er et fysisk kort du får tilsendt og kan bruke. Der du med andre typer lån er helt ferdig med lånet så snart hele beløpet er nedbetalt, kan du bruke kortet igjen og igjen – slik du bruker et vanlig bankkort.

Som med andre lån, kan kredittgrensen variere når du søker om kredittkort. Normalt får du ikke lånt mer enn 20 000 til 30 000 kroner om gangen. Med kredittkort har du muligheten til å justere beløpet underveis, også etter at lånet er innvilget. Ser du at du får et usunt forhold til bruk av kredittkortet, kan du velge en lavere kredittgrense på kortet.

  • Kredittkort egner seg ved lån av lavere summer
  • Det kan brukes igjen og igjen

Er det lavere beløp du trenger, kan kredittkort være en bedre løsning enn forbrukslån. Det krever imidlertid at beløpet du låner er så lavt at du raskt får betalt det tilbake. Greier du å nedbetale gjelden på kortet før den rentefrie perioden utløper, slipper du å betale renter og taper ikke mer penger enn det du selv har brukt.

Mer om renter og rentefrie perioder

Som ved andre lån, må du tenke over hvilke renter som er gjeldende når du søker om kredittkort. Normalt er rentene på kortene svært høye, og alt mellom 10 % og 30 % er innenfor normalen. Ved bruk av kredittkort får du imidlertid ofte såkalte rentefrie perioder. Dette innebærer at du faktisk ikke trenger å betale renter så lenge du betaler tilbake brukt beløp før aktuell tidsfrist løper ut. Når den rentefrie periodenløper ut, renter utestående beløp seg raskt, og det bør du prøve å unngå.

Rentefrie perioder er noe av det som gjør kredittkort til et naturlig valg når du ønsker å ta opp mindre lån. Du må imidlertid sette deg godt inn i reglene knyttet til de rentefrie periodene, slik at du unngår skyhøye renter på beløpene du ikke klarer å betale tilbake. Normalt løper rentefri periode i 30 eller 40 dager, men dette kan variere mellom tilbudene. Heller ikke alle transaksjoner er inkludert i den rentefrie perioden – dette gjelder vanligvis overføring av beløp til andre bankkontoer eller betaling av regninger.

Andre fordeler med kredittkort

En annen grunn til at mange foretrekker bruk av kredittkort fremfor andre typer lån, er fordelene kredittkortene gir forbrukerne. I dag er det nemlig vanlig at slike kort gir fordeler i form av bonuspoeng eller rabatter når du handler andre ting. Bonuspoengene kan brukes på alt fra flyreiser til hotellopphold, eller de kan omgjøres til penger. Ved bruk av kredittkort når du bestiller reiser, får du i mange tilfeller også en reiseforsikring inkludert. Dette innebærer imidlertid at minst halvparten av reisen er betalt med det aktuelle kortet.

  • Samle bonuspoeng
  • Få eksklusive rabatter
  • Reiseforsikring inkludert

Som med forbrukslån, lønner det seg å sette opp et solid og oversiktlig budsjett før du går til anskaffelse av et kredittkort. Ettersom du får et fysisk kort er det lett å tenke at dette er penger du har, men beløpet du bruker skal alltid kunne betales tilbake relativt raskt. Er du strukturert og har kontroll på egen økonomi, unngår du i mye høyere grad å overgå de rentefrie periodene som er gitt ved bruk av kredittkortet. Du kan slik unngå mange unødvendige gebyrer og renter på lengre sikt.

Forbrukslån eller kredittkort – sammenligning av lån

Selv om forbrukslån og kredittkort har mange likheter, er forskjellene mellom dem flere. Leter du etter det beste tilbudet, bør du først sette deg inn i hva du egentlig er ute etter og hva pengene skal gå til. Dersom det er en større pengesum som trengs til noe spesielt, for eksempel oppussing, er nok et forbrukslån det beste alternativet fordi du kan låne høyere summer. Det samme gjelder om du vil ha en fast nedbetaling og et engangslån, altså et lån som er ferdig så snart det er nedbetalt i sin helhet.

Trenger du en liten ekstra buffer i en trang økonomisk tid, kan et kredittkort være løsningen. Dette forutsetter imidlertid at du rekker å betale ned skyldig beløp før den rentefrie perioden er over. Er målet å samle bonuspoeng eller andre rabatter er også et slikt kort det naturlige valget. Det lønner seg også dersom du skal bestille reise og vil ha praktisk reiseforsikring. Før du bestemmer deg for type lån og takker ja til et tilbud, bør du sjekke hvilke tilbud som faktisk er på markedet. Det kan gjøres på flere måter.

Lånesøknad på nett

I dag kan du søke om både forbrukslån og kredittkort på nettet. Du kan selv kontakte långivere og be om tilbud, men du bør da ta kontakt med flere aktører og på den måten få flere tilbud. Da ser du raskt hvilke tilbud som er aktuelle. Her bør du fokusere på renter – spesifikt den effektive renten – samt generelle vilkår. Det finnes imidlertid enda enklere måter å gjøre det på; ved hjelp av en sammenligningstjeneste. Disse finnes det mange av på internett, og du kan sammenligne flere typer lån.

Sammenligning av lån

Ved å benytte seg av en sammenligningstjeneste på nettet, får du se vilkår og betingelser fra flere långivere. Her kan du sortere ut tilbud basert på hva slags rente de har, samt etter hvilken type lån du er ute etter. Leter du etter gode kredittkort kan du sortere ut kredittkort, se rentefri periode og effektiv rente. Leter du etter forbrukslån kan du se hvor høye lån du kan få, hvor lang nedbetalingstid som er gjeldende, med mer. En sammenligningstjeneste gjør det rett og slett enklere å finne et lån tilpasset dine behov og preferanser.

Kredittsjekk og kredittscore

Når du søker om kredittkort eller annet lån, blir det tatt en kredittsjekk for å sikre at du er i stand til å betale tilbake lånet. Ved svært lav kredittscore får du svært sjeldent innvilget et forbrukslån, uansett størrelse. Søker du om kredittkort kan imidlertid långiverne være mer fleksible. Dette skyldes i hovedsak at det er snakk om lavere beløp. Ved lav kredittscore får du kanskje ikke et kredittkort med 25 000 kroner tilgjengelig, men du kan få et kort med 5 000 kroner og høyere rente av enkelte aktører.

Jo bedre kredittscore du som låntaker har, jo høyere beløp får du muligheten til å låne. Er du i tvil om hvilken kredittscore du har, kan du kontakte et kredittsjekkselskap og få sjekket dette før du søker om lån. Det kan uansett lønne seg; da får du nemlig en viss pekepinn på hvordan du ligger an økonomisk. Elementer som påvirker kredittscoren er livssituasjon, jobbsituasjon, eksisterende betalingsanmerkninger og pågående inkassosaker.

Renter på forbrukslån og kredittkort

Før du velger et lån, uavhengig av type lån, må du sette deg godt inn i rentene. Disse definerer hvor dyrt lånet vil bli på sikt. Selv om du med et kredittkort kan få en rentefri periode, slipper du aldri helt unna rentene. Det er derfor å anbefale at du velger kort med så lav rente som mulig. Det samme gjelder ved andre lån.

Renter på usikrede lån er alltid høyere enn rentene på lån med sikkerhet. Derfor må du forvente høye renter både på vanlige usikrede lån og på kredittkort. Rentesatsene varierer allikevel stort blant aktører, og de tilpasses også alle som søker om lån. Med andre ord får ikke alle samme rente. Når vi snakker om usikrede lån, snakker vi i hovedsak om to typer renter: den nominelle renten og den effektive renten. Nedenfor går vi nærmere inn på disse to viktige begrepene i lånesammenheng.

Nominell rente

Den nominelle renta beskriver den rentesatsen som er gjeldende før avgifter og gebyrer er lagt til. Denne typen rente er alltid lavere enn den effektive renta. Historisk sett er det derfor denne rentesatsen långiverne har reklamert med når de har prøvd å få nye låntakere. I dag er det heldigvis større fokus på nordmenns gjeld, og det er ikke lenger lov å kun vise til nominell rente når långivere forsøker å selge inn eller reklamere for et lån. Da er det den effektive renta som gjelder.

Effektiv rente

Den effektive renta er nemlig rentesatsen + alle avgifter og gebyrer lagt sammen. Derfor er alltid den effektive renta høyere enn den nominell renta. Det er også denne renta du som låntaker skal forholde deg til, og den rentesatsen långivere må reklamere med. Vet du ikke forskjell på nominell og effektiv rente når du inngår en avtale, kan du risikere å få en negativ overraskelse. Da kan beløpet være høyere enn du hadde forventet når termingebyrene inkludert renter skal betales.

Hva har kredittscore å si for renten?

Rentesatsen er ikke den samme for alle låntakere. Her spiller kredittscoren en rolle. Får du lavere kredittscore, må du forvente en høyere rente, spesielt når du inngår avtale om forbrukslån. Dette skyldes at långiverne vil sikre seg for de betalerne som anses som mindre økonomisk stabile. Med andre ord bør du sikre at du har en god kredittscore før du søker om lån og kredittkort. Da kan du få bedre vilkår og renter å forholde deg til. Dette gjøres ved å nedbetale gammel gjeld, betale eventuelle inkassosaker og ha en stabil inntekt.

Mer om ulike typer forbrukslån

Mange aktører tilbyr kredittkort. Her er som regel konseptet det samme uavhengig av hvilken långiver du benytter deg av. Du får et kort tilsendt og kan bruke dette som et vanlig bankkort. Du kan når som helst kansellere avtalen, såfremt skyldig beløp er betalt. Du kan også senke beløpsgrensa dersom du ikke lenger har behov for så mye ekstra eller merker at du mister kontrollen. Er kredittscoren god nok kan du også øke kredittgrensa dersom du i en periode skulle trenge ekstra midler. Med forbrukslån varierer vilkårene mer.

Forbrukslån kommer nemlig i ulike varianter. Det finnes «vanlige forbrukslån» på alt mellom 50 000 kroner og flere 100 000 kroner. Men det finnes også såkalte smålån eller mikrolån, med lavere beløp helt ned til 1 000 kroner. Avhengig av hvilken type lån du ønsker, vil vilkårene variere. Som en hovedregel vil for eksempel renta være høyere jo lavere lånebeløpet er. Det kan være verdt å merke deg om du ønsker å låne et lavere beløp. Da må du forvente en rente på godt over 20 %.

  • Forbrukslån
  • Smålån
  • Mikrolån

Er du i tvil om hvilken type lån du skal velge, kan du ta kontakt med långivere og få nyttig informasjon fra dem. De kan hjelpe med å lage en sjekkliste for forbrukslån, slik at du får oversikten over om denne type lån på sikt lønner seg eller ikke. De kan også bistå med spørsmål rundt renter, gebyrer og andre vilkår knyttet til de lånene du vurderer.

Refinansiering av lån uten sikkerhet

Mange søker om lån uten å sette seg ordentlig inn i vilkår og begreper først. Det kan medføre til at du tar opp lån du på sikt ikke klarer å nedbetale, eller at du benytter deg av kredittkort uten å vite når rentefriheten opphører. Er dette tilfellet kan du fort havne i en negativ økonomisk spiral. Mange vil ta opp stadig nye lån eller bestille nye kort for å dekke gammel gjeld. Dette er ugunstig og gjør det enkelt å miste kontrollen over alle långivere og terminbeløp.

For mennesker som har havnet i denne situasjonen, kan det lønne seg å ta et refinansieringslån. Refinansiering innebærer at alle lån du har, kredittkort og smålån inkludert, samles i ett enkelt lån hos én långiver. På den måten trenger du kun å forholde deg til én avtale, ett sett vilkår, én rente og én månedlig betaling. Målet til de som tar opp lån må så klart være å unngå en slik situasjon, men det er godt å vite at det finnes alternativer om du sitter i en økonomisk knipe.

I verste fall kan manglende kunnskap om lånetyper føre til at du havner i en så dyp økonomisk knipe at du ikke klarer å gjøre opp. Da må du forsøke å komme til en avtale med långiverne og namsmannen. Dette gjøres i mange tilfeller i form av en gjeldsavtale. En slik avtale innebærer at du er nødt til å betale ned alt det du klarer i løpet av en periode på fem år. Alle penger du har til overs når nødvendige utgifter er betalt går til nedbetaling av gjelden.

  • Det er viktig å ha kontroll over økonomien
  • Med mange terminbeløp og långivere å forholde seg til, kan det bli uoversiktlig
  • Et refinansieringslån kan skape oversikt igjen med kun ett lån å forholde seg til

Oppsummering

I mange tilfeller kan et forbrukslån eller et kredittkort være en gunstig løsning. Det er imidlertid mye å sette seg inn i før du tar opp lån. Du må ha oversikt over egen økonomi, samt forstå hva ulike lånetyper og begreper innebærer. Med riktig kunnskap kan du få en god avtale og en god låneopplevelse.

Det første du bør spørre deg om, er hva som passer best for situasjonen du er i. Et forbrukslån er et engangslån. Dette innebærer at så snart beløpet du har lånt er betalt tilbake, er lånet borte. Da må du søke om et nytt lån dersom du ønsker eller trenger mer penger ved en senere anledning. Et kredittkort gir deg derimot muligheten til å alltid ha lånte penger tilgjengelig, men denne typen lån krever større selvkontroll.

FAQ – forbrukslån eller kredittkort

Hva er et forbrukslån?

Et forbrukslån er et usikret lån som kan brukes på hva som helst.

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et fysisk kort med lånte penger du kan bruke.

Hva er forskjellen på et kredittkort og et forbrukslån?

Forbrukslånet forsvinner så snart det er nedbetalt. Et kredittkort kan brukes om igjen.

Hvor søker jeg om usikrede lån?

Du kan søke om slike lån på internett. Alt du trenger er BankID.

Hva er nominell og effektiv rente?

Nominell rente er den rene rentesatsen. Effektiv rente er nominell rente + avgifter.

Posted on

Hvordan oppnå beste rente ved refinansiering

De aller fleste har en eller annen form for lån og gjeld. Faktisk har nordmenns samlede gjeldsbyrde økt de siste årene. Å refinansiere har til hensikt å få en bedre økonomisk hverdag, og noen ganger mer fleksibilitet. Ved å erstatte dyr gjeld med et billigere lån, sparer du penger månedlig. Disse kan du da bruke til andre formål. De fleste typer lån kan refinansieres. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du finner den beste renten. Først skal vi se litt nærmere på hva refinansiering går ut på.

Hva er refinansiering?

Refinansiering kan bety flere ting. Det vanligste er å snakke om slik finansiering i form av å slette gamle lån, for å oppta et nytt. Du kan også samle flere mindre lån, i ett større. Hensikten med dette, er å ende opp med bedre betingelser. Dette kan være lavere rente, mer fleksibel nedbetalingstid, eller andre økonomiske fordeler. For enkelte kan denne prosessen være en vei ut av en vanskelig økonomisk situasjon. Andre refinansierer for å øke sitt forbruk. Også for å kunne spare penger, i form av lavere månedlige kostnader.

De fleste typer lån kan refinansieres. Boliglån, billån, forbrukslån, kredittkortgjeld og bedriftslån er eksempler på vanlige lånetyper å endre. Både store og små lån kan refinansieres. Bedrifter kan benytte seg av slik finansiering opptil flere flere milliarder kroner. Finansavisen viser et eksempel på en bedrift som har refinansiert for over 7 milliarder kroner. For privatpersoner er det vanligvis mer aktuelt med lavere summer. De fleste banker og låneinstitusjoner i Norge tilbyr refinansiering av gjeld. Hvis du har kontroll på økonomien, er selve prosessen med å få innvilget lån som regel rask.

  • Å refinansiere betyr å erstatte ett eller flere lån med et annet
  • Målet med å refinansiere er bedre økonomiske betingelser

Ha kontroll på økonomien

Før du søker om å refinansiere, bør du ha kontroll på egen økonomi. Ellers risikerer du å låne feil beløp. Slik får du fort dårligere betingelser enn du ellers ville gjort. Renten fastsettes individuelt, basert på din økonomiske situasjon. Du bør derfor finne ut hvor mye du har i inntekter og utgifter hver måned. Også hvor mye gjeld du har er viktig. Å se på fjorårets kontoutskrifter er et godt utgangspunkt. Sammen med fjorårets egenmelding, vil du få en god oversikt over egen økonomi. Legg sammen de viktigste inntektene og utgiftene, og sett opp en oversikt.

Slik vil du finne ut hvor stort lånebehov du har. Også hvor mye som skal refinansieres. Har du flere forskjellige lån å forholde deg til, vil det lønne seg å samle disse til ett større lån. Du kan også legge for eksempel flere kredittlån, inn i boliglånet. Slik vil du få bedre oversikt over økonomien. Dette da du reduserer antall långivere å forholde deg til. Dessuten vil du spare penger på gebyrer. Hver gang du betaler inn på et kredittlån, tilkommer et gebyr. Ved å samle lånene, vil du kun betale ett gebyr.

Sammenlign ulike banker for refinansiering

Bankene opererer med ulike renter og betingelser. Etter å ha funnet ut hva lånebehovet er, bør du derfor sammenligne banker. Det kan være lurt å kontakte din hovedbank, for å høre deres tilbud. Sammenlign deretter dette med tilbud fra andre banker. Dersom hovedbanken ikke vil ligne tilbudet fra konkurrentene, kan du bytte bank. Du kan spare mye penger på å velge banken med billigst rente, fremfor den dyreste. Din hovedbank kan enkelte ganger være villig til å ligne andre bankers tilbud. Vis gjerne til et bedre tilbud fra en konkurrerende bank, for å oppnå dette.

Det finnes flere måter å sammenligne banker på. Det finne mange oversikter på nett. Disse rangerer bankene etter rente. Du kan blant annet se på Finansportalen. Her finner du en god oversikt over banker i Norge. Når du skal sammenligne rente, bør du alltid se på den effektive renten. De fleste banker oppgir den nominelle renten i markedsføringen. Det er likevel den effektive renten som viser hva lånet faktisk koster. Denne inkluderer gebyrer og andre kostnader som lånet inkluderer. Den nominelle renten angir kun rentesatsen. Flere kjente bedrifter tjener også på refinansiering, blant annet XXL.

  • Alltid sammenlign tilbud fra ulike banker
  • Se på den effektive renten ved sammenligning av lån

Bruk en lånemegler

Ved å bruke en lånemegler, kan du spare både tid og penger. En lånemegler tar imot søknader om nye lån. De videresender deretter disse søknadene til flere banker. Det er flere fordeler ved dette. Slik behøver du kun sende én søknad, i stedet for mange. Lånemegleren vil også bistå med å finne lånet som best passer din egne økonomiske situasjon. Det er helt gratis, samt enkelt, å bruke denne tjenesten. Alle tilbud du får fra de ulike bankene, er helt uforpliktende.

Det er et par ting å tenke på, også ved valg av lånemegler. Du bør finne en som samarbeider med et bredt spekter av banker. Slik er sjansen større for å få den laveste renten. En lånemegler kan også gi tips og råd underveis i låneprosessen. Blant de største lånemeglerne i Norge finner du Lendo, Finanstipset og Unofinans. Dersom du velger å godta lånetilbudet, får du som regel finansieringen i løpet av et par dager. Når det gjelder å samle eller omgjøre gjeld, ordner bankene dette automatisk seg i mellom.

  • Du kan spare tid og penger på å bruke en lånemegler

Refinansiering av boliglån

Refinansiering av boliglån, vil som regel gi den beste renten, da denne ofte er lav. Det kan dermed lønne seg å samle sammen usikret gjeld i boliglånet. Gjeld uten sikkerhet har svært høye renter, da dette er av høyere risiko for banken. Du får dermed lavere rente, dersom du stiller sikkerhet i en verdifull eiendom. Slik vil banken ha en større trygghet for å få tilbake pengene sine ved mislighold av lån. Dette kalles å refinansiere med sikkerhet i bolig. Denne typen finansiering forutsetter at du tidligere har betalt ned på dette lånet.

Oppsummering

For å oppsummere, er det flere ting du kan gjøre ved søknad om refinansiering av gjeld. Det viktigste er å ha oversikt over egen økonomi. Deretter bør du sammenligne tilbud fra så mange banker som mulig. Å bruke en lånemegler kan spare både tid og penger i denne prosessen. Dersom du har betalt ned på boliglånet, er det svært lønnsomt samle sammen usikret gjeld i boliglånet. Slik får du lavere rente. For å kunne søke om slik finansiering, må du være minst 18 år og norsk statsborger. Det stilles også krav til inntekt.

Posted on

Søk lån med denne metoden og spar tid

Å søke lån kan ta tid, og være krevende. Du må ha oversikt over din økonomiske situasjon, og hvor mye du allerede har i gjeld. Du må også vite hvor mye du kan betjene hver måned. Det er mye informasjon lett tilgjengelig på nett, men lånesøknader er likevel tidkrevende. Banker kan nå innhente informasjon automatisk, ved hjelp av Skatteetaten og Gjeldsregisteret. I denne artikkelen forklarer vi hva du kan gjøre for å spare tid, når du sender lånesøknad.

Hvordan spare tid

Det er flere metoder for å spare tid når du skal sende en lånesøknad. Det lønner seg å sammenligne tilbud før du starter søknadsprosessen. Et budsjett kan også være nyttig. Slik ser du fort hva du har av inntekter og utgifter, og kan tilpasse deretter. Oversikt over eksisterende gjeld og betalingsanmerkning er også en fordel å ha.

  • Vit på forhånd hva du kan få innvilget
  • Vit hvor mye du kan betale
  • Bruk sammenligningstjenester
  • Søk hos flere banker

Hvor mange banker du søker hos, spiller også inn på hvor mye tid søknadsprosessen tar. Din hovedbank vil ikke alltid gi det beste tilbudet. Det lønner seg dermed å undersøke hva andre banker tilbyr. Det finnes flere måter å gjøre dette på. Du kan undersøke hver bank én etter én, eller bruke blant annet en låneportal. Du kan også sende samme søknad til flere banker gjennom en anbudsside.

Ulike lånetyper

Hva slags lånetyper eller kredittkort du søker, spiller også inn på hvor lang tid det tar å søke. Mens du kan søke om kredittkort på få minutter, vil et boliglån ta lenger tid. Hva slags sikkerhet du stiller med ved opptak, og hvor stort beløp du søker, spiller også inn. Dersom du skal søke om boliglån, må du vite hvor mye du har i egenkapital. Du må også vite hvilken bolig du ønsker å kjøpe, samt hvor mye du trenger å låne.

  • Boliglån
  • Billån
  • Forbrukslån

Hjelp til nedbetaling av gjeld

Har du mye gjeld fordelt på flere långivere, er det mulig å samle alle lånene hos en aktør. Dermed kan du også bli kvitt gjelden raskere. Det er derimot ikke mulig å få innvilget lån dersom du har flere betalingsanmerkninger, eller mislighold. Dersom dette er tilfelle, kan du søke hjelp fra det offentlige. NAV kan tilby en offentlig gjeldsordning, som garanterer at du er gjeldsfri i løpet av fem år.

Bruk av anbudsside

Hvis du vil gjøre det enkelt, kan du benytte deg av en anbudsside. Én søknad blir sendt til flere banker, og du kan få like mange tilbud tilbake. På denne måten sparer du tid på søkeprosessen. Du sparer også tid på innhenting, og sammenligning av tilbudene. Dersom du først skal inngå en låneavtale, lønner det seg med en som gir gode betingelser. Dette inkluderer blant annet lav rente, kort nedbetalingstid, lave gebyrer og overkommelige månedlige avdrag.

Låneportal for å finne beste tilbud

Du kan også benytte deg av en låneportal for å finne banken med best tilbud for deg. Her kan du sammenligne tilbudene basert på ønsket beløp, og nedbetalingstid. Du kan også enkelt sende søknad til banken som kommer best ut. Uansett sparer du deg for tid, siden du ikke behøver undersøke én og én bank.

Når du benytter deg av tredjeparter, kan du finne tilbydere du ellers ikke ville tenkt på. Mange søker både bolig- og billån i sin tradisjonelle bank og er fornøyd med dette. Det er enkelt, og du trenger ikke bruke tid på å opprette kundeforhold i en annen bank. Ei heller behøver du sette deg inn hva andre banker kan tilby. Det er rett og slett beleilig.

Sammenligning av lån lønner seg

Det finnes flere muligheter for å sammenligne lån på nett. Du kan undersøke hver enkelt bank, sende samme søknad til flere banker, eller bruke en sammenligningstjeneste. Lånius.no er en slik tjeneste. Du kan sammenligne alt fra boliglån til kredittkort. Her får du en oversikt over hvilken rente hver bank tilbyr, og hvor mye det vil koste totalt. Låneeksempelet du får oppgitt, er basert på en forhåndsbestemt nedbetalingstid. Betaler du ned lånet fortere, vil du betale mindre renter.

For å få det beste tilbudet, lønner det seg å sammenligne tilbud. Dette gjelder for alle typer låneavtaler. Ikke tar det mye tid heller. Den enkleste måten å sammenligne lånetilbud på, er å se dem samlet på ett sted. En sammenligningsside er nyttig, men du må være klar over at du ikke er garantert renten som oppgis. Hvilken rente du får avhenger av bankens kredittvurdering av deg, og hvordan de kartlegger din risiko.

  • Bruk av sammenligningstjenester er tidsbesparende
  • Rentesats vurderes individuelt, basert på bankens risikovurdering av deg

Så enkelt er det

Det er enkelt å både spare tid og penger når du skal låne. Det finnes mange hjelpemidler på markedet som gjør det enkelt å ha oversikt over de ulike tilbudene. Mye foregår automatisk. Bankene kan hente informasjon om din økonomi gjennom både Skatteetaten og Gjeldsregisteret. Du må selv vite hvor mye du har i inntekt. Du bør også forsikre deg om at summene som blir hentet inn stemmer.

Har du full oversikt over hva du skylder, hvordan du bruker penger månedlig, samt egen inntekt, kommer du langt. Da har du det bankene trenger for å vurdere en lånesøknad, og det er fort gjort å sende inn denne. Hvordan du velger å gjøre det, er opp til deg. Om du foretrekker å holde deg til din hverdagsbank, eller ønsker å lete etter det beste tilbudet.

Å velge riktig

Det er flere faktorer som spiller inn på hvor høy den totale lånekostnaden vil bli. Det er nemlig ikke kun renter og nedbetalingstid som påvirker dette. Ved sammenligning av lånetilbud må du også inkludere ulike gebyrer. Mange banker krever et etableringsbebyr, og eventuelt administrative gebyrer. Termingebyrer kan også kreves i enkelte tilfeller.

Oppsummering

Du kan spare både tid og penger på å sammenligne ulike lånetilbud før du søker. Dette kan gjøres gjennom ulike sammenligningstjenester, som en anbudsside eller en låneportal. Disse tjenestene er kostnadsfrie, og vil hjelpe deg å finne det beste tilbudet for din økonomi. Du bør undersøke hvilke kriterier og gebyrer banken krever før du sender søknad. Det viktigste før lånesøknad sendes, er å ha god oversikt over egen økonomi.